Badminton ya da Tüytop!
Badminton dışarıdan bakıldığında raketle oynan spor branşları arasında en kolayı gibi gözükmektedir. Diğer raketli sporlara göre daha az kurallı ve puanlama sistemi kompleks olmayan bir spordur. Aksine çok basit sistemi vardır. 21 kez topu rakibin sahasına karşılık veremeyecek şekilde atmak yeterli. Yani sayı, set ve zafer! Maç sizindir!
Ancak ustalaşması zor bir spordur. Çok iyi fiziksel dayanıklılık ve kısa sürede algı ve tepki bağlantı kurma kabiliyeti gerektirir. Mükemmel el-göz koordinasyonu ister. Müsabakalar ve antrenmanlar çok yoğun ve yorucu olur, oyuncular neredeyse her zaman hareket halinde, kısa top, uzun top, yüksek top, derin top, her zamankinden daha hızlı top…
Badminton tam anlamıyla hız, dayanıklılık, tepkisellik ve zeka gerektirir. Tüytop genellikle tenis ile karşılaştırılıyor ve tenis daha zormuş gibi görünse de istatistikler bunun aksini söylüyor. İstatistikler, badmintonun çok daha yoğun bir spor olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Örneğin 3 saat 18 dakika süren tenis maçının sadece 18 dakikası-%9’u- fiilen zirvede oynanırken, badmintoncular zamanın neredeyse yarısında-%48’inde- çaba sarfederek gerilim altında performans sergiliyor. Böylelikle vücuttaki birçok kası tetikliyor ve çalıştırıyor. Saha içinde sürekli sola, sağa, öne ve arkaya doğru hızlı yön değişikliği, tüm gövde kaslarını özellikle sırt kaslarının yanı sıra düz ve yanal karın kaslarını harekete geçirir, mükemmel derecede güçlendirir.
Badminton raketi seçerken önemli kriterler nelerdir?
Bir badminton raketi seçerken malzemeyi, dengeyi ve performans seviyenizi göz önünde bulundurmalısınız. Raketler çelik, alüminyum ve karbondan imal edilir. Bu malzemeleri birbirinden farklı kılan manevra kabiliyeti ve fiyattır. Siz ne kadar profesyonelseniz, raketiniz de o kadar esnek özellikli olmalıdır.
En iyi oyun deneyimini elde etmek için, badminton raketlerindeki farklı denge türlerini de çok iyi anlamak gerekir, çünkü bunlar raketin eldeki nihai hissini etkiler. Üç tür denge vardır: sap kısmı ağır, dengeli ve kafa kısmı ağır.
Kafa kısmı ağır raketler öncelikle vuruşun etkisine ve gücüne odaklanır. Uzun ralliler yaratır, ancak kafa kısmı ağır olduğu için diğer raketlere göre daha az çeviktir.
İyi bir dengeye sahip olan badminton raketleri, güç ve manevra kabiliyeti arasındaki uzlaşmanın sonucudur. Bir yandan esnek ve manevra kabiliyetine sahipler, diğer yandan belli bir güce sahipler.
Sap kısmı ağır raketler diğer modellere göre daha az güce sahiptir, ancak bu tür raketlerde hem çevik hem esnektir. Böylelikle hızlı tepki verilmesini destekler.
Rekreasyonel bir oyuncu iseniz yeni bir raket alırken çok fazla düşünmezsiniz, ancak bu sporu sevdikçe ve profesyonelleştikçe daha üst segmentteki bir rakete geçmeniz gerektiğini fark edeceksiniz. Badminton sizin için daha çok bir hobiyse ve ara sıra oynuyorsanız, izometrik kafa şekline sahip bir raket sizin için uygundur. Bu şekli sayesinde, raket daha geniş bir vuruş yüzeyine sahiptir, bu da tutarlılığı artırır. Raket özellikle dayanıklı olmalıdır, bu nedenle çelik veya alüminyumdan yapılmış bir raket çok uygundur.
Uzayspor’da her seviyeye uygun “Raketler”
Çelikten yapılmış badminton raketleri çok sağlam, dengeli ve hepsinden önemlisi ucuzdur. Öte yandan diğer raket malzemelerine göre daha ağırdır ve daha az konfor sunarlar. Bu raketler genellikle başlangıç seviyesinde ve okullarda kullanıma uygundur. Başlangıç raketlerinin en başında
USR Root 1.1 Badminton Raketi
gelir. Temperli çelik kafa ve şaft materyali ile hafiftir. Okulların 1 numaralı tercihi bu raket yarım kılıfıyla kafayı ve kordajını etkili biçimde korur. Yine başlangıç seviyesinde spor kulüplerinde kullanıma uygun olan neon renklerde
USR Navigator 1.1 Badminton Raketi
, bu raket alüminyum ve çelikten imal edildiği için Root’a göre biraz ağırdır. Isodynamic kafa, denge noktası diğer raketlere göre %32 daha fazladır. Bu özelliği onu tam bir fiyat performans raketi yapar. Yonex’in başlangıç için uygun raketlerinin başında da
Yonex B 4000 Badminton Raketi
modeli gelmektedir. Çift parçadır ve kılıflıdır.
Düzenli olarak badminton antrenmanı yapıyorsanız ve daha uzun rallilerde sorun yaşamıyorsanız size çok fazla “güç” veren bir rakete ihtiyacınız var. Böyle bir raketi orta seviye oyuncular tercih etmektedir. Çelik raketlere göre daha ağır bir raket bu beklentileri karşılar. Malzeme tercihen grafit olmalı ve servislere de iyi vurabilmeniz için esnek veya orta sertlikte bir şafta sahip olmalıdır. Tüm bu özelliklerin hepsine sahip badminton raketlerinin başında
USR Blizzard 1.1 Badminton Raketi
gelir. Blizzard karbon/alüminyum alaşımlı bir rakettir, tek parçadır. İdeal kordaj gerginliğine sahip dengeli bir rakettir. Diğer avantajı da tam kılıflı olmasıdır. Bu sayede bütüncül koruma sağlar ve kolay taşınır.